Nieuws

Leven vanuit Essentie

Essentie is wie we ten diepste zijn, onze kern. Essentie is dat deel in ons dat niet geconditioneerd is, dat niet gevormd is door ons verleden, dat niet een reactie is op wat wij meemaken, dat niet beïnvloed is door onze ervaringen, dat vrij en compleet is, dat ongeschonden en onverwoestbaar is. Dat is wie we in essentie zijn, ons oorspronkelijk Zijn.
Onze Essentie heeft heel veel verschillende kwaliteiten. Wie we in essentie zijn is al in vrede, al vreugdevol, al krachtig, al zelfverzekerd, al gelukkig enzovoort. En daarom compleet en vrij. We hoeven geen moeite te doen om ons sterk of vreugdevol te voelen. Het enige wat we moeten doen is ons weer verbinden met deze essenties. In deze cursus ga je leren om weer contact te maken met een bepaalde Essentie en deze belichamen, zodat deze Essentie weer werkzaam wordt in je leven. Wanneer je deze Essenties leert onderscheiden en belichamen zal het in hoge mate je leven verrijken.
De dagen bestaan uit een combinatie van voordrachten, ervaringsoefeningen, meditatie en transmissie. In de cursus onderzoek je door middel van zelfonderzoek (inquiry) de psychologische blokkades van de Essentie. En je gaat ook de Essentie doormiddel van transmissie (overdracht) rechtstreeks ervaren.
We gaan gedurende een jaar met de vijf Essenties kennismaken (drie dagen per Essentie) die we het meest nodig hebben om effectief te functioneren in de wereld, om moeiteloos te leven.

De verschillende Essenties

Elke Essentie heeft zijn eigen capaciteiten en fysieke en energetische kenmerken. Omdat elke Essentie meerdere capaciteiten, meerdere kwaliteiten heeft worden ze aangeduid met een kleur. Hieronder vind je een beschrijving van de Essenties en hun capaciteiten; wat ze voor ons doen.

Witte Essentie: Innerlijke steun en vertrouwen

Wanneer deze Essentie in ons lichaam zit, geeft het ons een gevoel van innerlijke stevigheid, geworteld zijn, en een gevoel van diepe ondersteuning en gedragenheid. Deze Essentie stelt ons in staat om ons op ons gemak te voelen, ondersteund en in contact met ons Wezen te midden van ons dagelijks leven. Het is een ontspannen vertrouwen, het geeft standvastigheid en geduld dat ontstaat uit het contact met ons eigen Wezen. Het stelt ons in staat moeilijkheden en uitdagingen te verduren. Deze Essentie heft de belemmerende gedragspatronen van over-inspanning en gevoelens van tekort op.

Rode Essentie: Kracht, Moed en Levenslust

Wanneer deze Essentie in ons lichaam stroomt, voelen we ons krachtig, moedig en levenslustig. Deze Essentie geeft ons het vermogen om met de uitdagingen en mogelijkheden in ons leven om te gaan terwijl we ons krachtig, vermogend en enthousiast voelen. Het geeft ons de moed om moeilijkheden aan te gaan en onze angsten tegemoet te treden in onze eigen proces en in de wereld. We voelen ons capabel om op gepaste wijze nee te zeggen. Om afstand te nemen van oude structuren die ons binden en onze eigenheid en onze ontvouwing in de weg staan. We voelen ons vitaal, levendig en krachtig.

Zwarte Essentie: Vrede en Macht

Wanneer deze Essentie ons lichaam vult, voelen we een diepe vrede en een diep gevoel van intimiteit met onszelf, de ander en het bestaan. Deze Essentie wist ons gepieker, twijfel en overmatig denken en het laat ons landen in diepe vrede en rust. Deze essentie maakt het ons mogelijk om de kwesties rondom de angst voor de dood en de kwesties rondom twijfel en haat tegemoet te treden en op te lossen. We ervaren stilte, rust en direct weten. We krijgen toegang tot onze innerlijke beschermer van Essentie. Het is de aanwezigheid van Vrede en het toont ons wat ware macht is.

Groene Essentie: Mededogen en Liefdevolle Vriendelijkheid

Wanneer deze Essentie aanwezig is in ons lichaam, voelen we ons omringd door vriendelijkheid, zachtmoedigheid en mededogen. Deze Essentie geeft ons het vermogen om onze innerlijke ervaring met liefdevolle vriendelijkheid, acceptatie en zachtmoedigheid tegemoet te treden. Deze Essentie fungeert als een innerlijke balsem. We kunnen kwetsbaarheid en verwonding tolereren. Het is het mededogen dat ons in staat stelt om diep in onze wonden af te dalen en het heelt onze pijn en ons verdriet. We ervaren mededogen voor onszelf en voor anderen.

Gele Essentie: Vreugde en Nieuwsgierigheid

Wanneer deze Essentie in ons lichaam bubbelt, hebben we een gevoel van subtiele vreugde en lichthartigheid. Deze Essentie verlicht de zwaarte en zorgen van ons hart en geeft ons het vermogen om het leven te vieren en op een vreugdevolle manier in het leven te staan. Het stelt ons in staat om nieuwsgierig te zijn naar onszelf en het leven. Met deze Essentie ontvangen wij het leven met open armen. We ervaren de lichtheid en de eenvoud van Zijn en we laten de zwaarte en ernst achter ons. Hier nemen wij afstand van oude indrukken die achtergelaten zijn door onze omgeving en onze ouders en die ons nu belemmeren om vreugdevol te Zijn.

Praktische informatie

Locatie
De Vuurvlieg, 2e Oude Heselaan 179a, Nijmegen

Data 2022
Groene Essentie: vr. 14 januari 2022; 11 februari 2022, 11 maart 2022
Gele Essentie: vr. 15 april 2022, 13 mei 2022, 10 juni 2022

Tijden
10 tot 17 uur

Prijs
De prijs per blok is €255,-.
Voor studenten en mensen met een minimuminkomen is het € 180,-. Voor deelnemers die al eerder de Essenties gedaan hebben is het € 150,-.

Teacher
Ko Bakker, e: ko_bakker@hetnet.nl m: 06 30 25 43 44

Aanmelden: via contactformulier of  ko_bakker@hetnet.nl